GODINA

REČ OSNIVAČA
25 godina

Dvadeset pet godina, prvih!

Prošli smo vrtić, osnovnu i srednju školu. Uspešno maturirali i upisali fakultet. Dobro i studiramo, godinu za godinu, pokušaćemo i da diplomiramo, upišemo master studije…
I eto, punimo i 25 godina. Slavimo veliki i lep jubilej.

Kada je 1998 godine održan prvi Međunarodni košarkaški kamp KASTA o ovakvom jubileju niko nije ni razmišljao. I tada, kao i sada, moralo je mnogo i predano da se radi. I tako svih dosadašnjih 25 godina. Da kroz kamp prodje oko 28000 zadovoljnih kampera (toliko stanovnika ima jedan grad u Srbiji ), pa više od 850 klubova, oko 1200 trenera. To mora da se zasluži! A zasluga je stečena poštovanjem struke iznad svega, pažljivim odabirom svakog trenera, poštovanjem svakog kampera, poštovanjem svakog trenutka provedenog na kampu, poštovanjem priprema za održavanje narednog kampa koje počinju čim je prethodni kamp završen. I tako eto 25 puta. Da kamperi dodju i da se opet vrate. I oni koji su napravili velike karijere dolaze sada kao promoteri, ponosno, bez pogovora i od srca dolaze. Oni koji su bili tu pre mnogo godina sada svojim klincima i klincezama pričaju kako je bilo kad su oni bili klinci na Kasti. A sutra će i ti klinci i klinceze doći na možda tridesetu Kastu, i oni će pričati svojima i tako u krug. A KASTA traje i trajaće, i biće još bolja i lepša. I još će proći mnogo vode rekama, KASTA će rasti i jačati. Biće sve starija i iskusnija, sve kvalitetnija i poznatija. I to što je od samog početka sa znakom kvaliteta KOŠARKAŠKOG SAVEZA SRBIJE i što je MINISTARSTVO ZA OMLADINU I SPORT priznalo i odobrilo naš projekat “SA KOŠARKOM DO ZVEZDA” u okviru posebnih programa u oblasti sporta usmerenih na realizaciju ciljeva utvrđenih strategijom razvoja sporta u Republici Srbiji je velika i statusna stvar i samo potvrđuje izuzetno kvalitetan organizacioni i stručan rad u predhodnim godinama. I priznaje da vredi.

KASTA je postala sistem. Ne samo deo sistema kampova u Srbiji već sistem koji predstavlja etalon. Imamo sreće da nismo jedini. Nismo usamljeno ostrvo. Mnogi još rade što i KASTA, bave se decom i organizuju kampove. Sve uvažavamo, poštujemo svačiji rad. I želimo da traju. Ali i pokazujemo kako se traje, šta treba da se uradi kako bi trajalo. I vredelo. Trajanje i tradicija je mera vrednosti. U trajanju nećemo posustati. Radimo da kroz Kastu prodje kampera koliko stanovnika ima jedan veći grad u Srbiji, da prodje klubova i trenera koliko ih ima najveća košarkaška sila. Da dodju i da prodju i da se opet vrate. I to je mera vrednosti. Da smo brojali koliko se kampera vratilo, koliko trenera je bilo u više smena i mnogo godina, to bi bila cifra!

Odavno je KASTA izašla van granica Srbije. Po kvalitetu i vrednostima koje promoviše. Kvalitet Međunarodnog košarkaškog kampa KASTA do sada je prepoznalo 27958 kampera iz 43 zemlje. Pravimo KASTA atlas sveta. Najdalja destinacija odakle smo imali kampere, najveći broj kampera iz jedne zemlje, najduži boravak… Svetski pustolovi bi nam pozavideli. U toliko zemalja smo bili a deca iz svih tih zemalja su došli i kod nas. To je naša diplomatija. Da stručnim radom i gostoprimstvom promovišemo ne samo KASTA košarkaški kamp, već i svoju zemlju, košarkašku struku, kulturu, običaje… Da upoznamo svet sa nama i nas sa svetom. Izuzetno kvalitetna lokacija ne samo za trening već i za zdravlje kampera, hotelski smeštaj i ljubazna usluga, ishrana, sportski kompleks, zatvoreni bazen, stalni i stručni lekarski nadzor, prelepa oprema naše su dugogodišnje prepoznatljive vrednosti. Naš slogan SA KOŠARKOM DO ZVEZDA prevodi se na mnoge jezike i na svim kontinentima. Na mapi košarkaških kampova sveta KASTA ima svoju značku. Sada pozlaćenu po dvadeseti put.

Ovaj sajt nije dovoljan da na njemu piše sve što je KASTA. Moraćemo da se potrudimo da napravimo knjigu. O Međunarodnom košarkaškom kampu KASTA, zapravo o ljudima, trenerima, promoterima, kamperima i prijateljima kampa. Za memoare je rano, hoćemo još da trajemo. Znaćemo za nekih dvadesetak godina.

Vidimo se na 27. Međunarodnom košarkaškom kampu KASTA.

Dobrodošli!

Direktor Međunarodnog košarkaškog kampa KASTA,
Srđan Stojanović